Seedmeeting1
Der kigges i bøger og diskuteres efter kurset.

Lørdag d. 10/11 holdt Frøsamlerne frøkursus for nye medlemmer (og gamle). Lila og Brian arrangerede kurset nær Århus, og NO og jeg arrangerede kurset på sjælland.

Der var tid til at drøfte hvordan frø kommer på vores bytteliste, hvilke sorter der er egnede til listen, og hvilke der ikke er, f.eks. sorter der findes i almindelig handel. Hvordan passer vi på vores genetiske og kulturelle arv?
Frøsamlerne har et program for adoption af særligt bevaringsværdige sorter, hvor alle kan være med. Det er ofte nogle af de lette selvbestøvere, der mangler adoptanter.

Alle fortalte om hvilke arter de havde særlig interesse for, og vi gennemgik hvordan sorterne holdes rene. Hvorvidt de er kloner, selvbestøvere, insektbestøvede, vindbestøvede eller med fordel kan håndbestøves. Isolation, i afstand, tid og ved forhindringer fik vi talt om, ligesom muligheden for at kontroldyrke for at sikre sortsrenheden. Udvælgelse er særlig aktuel, når man beslutter hvilke individer der skal være forældreplanter til næste generation, men hele vores dyrkningspraksis, rensningsprocessen og opbevaringen medfører også en frasortering af planter/frø, der ikke ikke kan klare forholdene.

Seedmeeting2
Der blev naturligvis også udvekslet mange frø.

Vejret var godt, så vi gik udenfor og rensede frø af amarenth, gulerod, radise og midsommerrug. Almindelige glaserede underskåle til urtepotter er geniale til små mængder frø. Man kan med roterende bevægelser få frø og avner skilt ad, og den skrå kant gør at man let kan puste avnerne ud over kanten, så frøene ligger rene tilbage. En anden metode er at gnubbe frøene lidt i en lærredspose. Den lette slibning fjerner mange af de svampesporer der ved fremspiring kan hæmme væksten.
Nogle før skal renses våde, her blev en aubergine skåret op og lagt i vand. De gode frø sank til bund, mens dårlige frø og frugtkødet forblev flydende og blev skyllet væk ved et par vandskift.
Der er mange måder at opbevare frøene, når de er tørret godt. Gemmer man fra år til år er en papirspose i et skab fint. Vil man derimod gemme en portion frø i mange år kan man overveje at opbevare dem i køleskab eller i fryseren. Selv om frøene kan blive langtidsholdbare på denne måde, kan man også komme galt afsted. En sikkerhedskopi er det altid godt at have.