garlic1518
Hvidløg (Allium sativum) Estisk rød, hylsterblad og yngleknopper fjernet

Normalt sætter hvidløg ikke frø, men formeres vegetativt ved fed eller yngleknopper. Sådan har det været i tusinder af år, og selv i naturen har hvidløg svært ved at sætte frø. Der findes dog enkelte bestande på nordvest siden af Tien Shan bjergene i centralasien, hvor hvidløgene sætter frø.
Jeg har læst hvordan videnskabsfolk med møje og besvær har fået hvidløg til at sætte frø, og derfra dyrket nye hvidløgskloner. Nu skal det prøves.

garlic1521
Hvidløg (Allium sativum) Chinese Purple, hylsterblad og yngleknopper fjernet

Første problem er, at blomsterne visner inden de springer ud. De klemmes ihjel af de svulmende yngleknopper der fremkommer mellem blomsterne. Derfor har jeg nu fjernet hylsterblad og yngleknopper på en del blomster. Det er et langsommeligt pillearbejde, så det er ikke blevet til så mange.

garlic1543
Hvidløg (Allium sativum) Susan Delafield, hylsterblad fjernet

På Susan Delafield er yngleknopperne endnu så små, at jeg ikke kan nulre dem af. Det er måske også derfor der er så mange blomsterknopper?

Hvis de små blomster overlever og blomstrer kommer næste problem: Hvidløg er ofte hansterile, pollen er ikke frugtbart. Der er heldigvis mulighed for at se om det er tilfældet. Hvis støvdragerne er røde er det fint, hvis de derimod er lyse er deres pollen ikke spiredygtigt.

garlic1544
Hvidløg (Allium sativum) Korean Red, hylsterblad og yngleknopper fjernet

Hvis det lykkes at høste frø, må jeg regne med en lav spireprocent.
Det er kort sagt en spændende udfordring at forsøge sig med frøformering af hvidløg.