Hvidløg (Allium sativum) Estisk rød, hylsterblad og yngleknopper fjernet
Normalt sætter hvidløg ikke frø, men formeres vegetativt ved fed eller yngleknopper. Sådan har det været i tusinder af år, og selv i naturen har hvidløg svært ved at sætte frø. Der findes dog enkelte bestande på nordvest siden af Tien Shan bjergene i centralasien, hvor hvidløgene sætter frø.
Jeg har læst hvordan videnskabsfolk med møje og besvær har fået hvidløg til at sætte frø, og derfra dyrket nye hvidløgskloner. Nu skal det prøves.
Hvidløg (Allium sativum) Chinese Purple, hylsterblad og yngleknopper fjernet
Første problem er, at blomsterne visner inden de springer ud. De klemmes ihjel af de svulmende yngleknopper der fremkommer mellem blomsterne. Derfor har jeg nu fjernet hylsterblad og yngleknopper på en del blomster. Det er et langsommeligt pillearbejde, så det er ikke blevet til så mange.
Hvidløg (Allium sativum) Susan Delafield, hylsterblad fjernet
På Susan Delafield er yngleknopperne endnu så små, at jeg ikke kan nulre dem af. Det er måske også derfor der er så mange blomsterknopper?
Hvis de små blomster overlever og blomstrer kommer næste problem: Hvidløg er ofte hansterile, pollen er ikke frugtbart. Der er heldigvis mulighed for at se om det er tilfældet. Hvis støvdragerne er røde er det fint, hvis de derimod er lyse er deres pollen ikke spiredygtigt.
Hvidløg (Allium sativum) Korean Red, hylsterblad og yngleknopper fjernet
Hvis det lykkes at høste frø, må jeg regne med en lav spireprocent.
Det er kort sagt en spændende udfordring at forsøge sig med frøformering af hvidløg.
juli 13, 2008 at 19:45
Hej Søren.
Det lyder meget besværligt. Men det er jo tit det der er sjovt og udfordrende.
Nu vi taler om hvidløg, hvor køber man sætte-hvidløg? På planteskolerne kan man købe én slags og det er åbenbart en hemmelighed hvilken sort det drejer sig om.
‘Merete’
juli 13, 2008 at 20:45
Hej Merete.
Ja, jeg undrer mig over, at der ikke er sortsnavn på de hvidløg man kan købe på planteskoler og i byggemarkeder.
http://www.solsikken.dk sælger Printanor om foråret og Thermidrome om efteråret.
Den økologiske have er begyndt at opformere lidt specielle hvidløg, og sælger dem på deres markedsdag i august – der bliver rift om dem.
Jeg regner også med at der kommer en del på Frøsamlernes liste her i efteråret.
Søren.
juli 13, 2008 at 21:24
Hej Søren.
Jeg har prøvet Thermidrome. Det gik ikke så godt.
Jeg vil se i Frøsamlernes liste til efteråret. Måske kunne man også være heldig at finde nogle på en ferierejse.
‘Merete’
februar 16, 2009 at 23:31
[…] 12. juli 2008 skrev jeg indlægget Kan man få hvidløg til at sætte frø? […]
oktober 26, 2012 at 15:15
Hej alle. Vi har åbenbart været ret heldige, for vi købte blot nogle økologiske hvidløg i et supermarked og satte nogle fed i jorden. Første år blev de ikke så overbevisende, måske fordi var fra Kina og lige skulle vænne sig til vores årstider. Så i sidste ende fik de bare lov at blive stående.
I år viste det sig at de løg vi ikke havde taget op spirede lystigt, og har givet et fint udbytte – som vi dog var for længe om at tage op, så de gik i blomst. Vi har nu for forsøgets skyld taget en masse ‘frø’ fra og sået i en potte i køkkenvinduet, hvor nær halvdelen allerede er spiret – vi er nu rigtig spændte på hvad resultatet bliver under jorden
oktober 26, 2012 at 18:48
Hej Peter. Jeg læser, at du sætter ‘ om frø. Så jeg forstår, at du med frø mener yngleknopper (de små løg ser sidder sammen med blomsterne oppe i blomsterstanden). Alle slangehvidløg, dem er der mange af, sætter blomsterstængel med yngleknopper, og de er glimrende at sætte om efteråret. Efter 2-3 år kan man have fine store hvidløg efter dem.
Dejligt du har fundet et hvidløg du er glad for, og som gror godt for dig.
/Søren.
oktober 26, 2012 at 22:25
Hej Søren.
Ja, det må så være yngleknopper. Uanset hvad kunne jeg ikke finde svar nogen steder på om man kan så dem, og hvor lang tid der evt. går før man får noget ud af det (tulipaner tager fx op mod otte år, hvis man skulle være så heldig at falde over en gamnel sort med frø) – så tusind tak for svaret 🙂
Og jo, vi fik reddet et enkelt løg i år, det var fantastisk og kan slet ikke sammenlignes med dem man køber! 😛