Blomsterstand på hvidløg, Blomsterne visnede kort efter de åbnede sig, og så bliver der jo ingen frø.
12. juli 2008 skrev jeg indlægget Kan man få hvidløg til at sætte frø?
Nu er det på tide, at jeg skriver lidt om mine erfaringer.
Det har været spændende at kigge ordenligt på hvidløgets blomster. Men jeg fik ikke så lang tid til at kigge på dem, for de visnede for hurtigt, og derfor blev der heller ingen frø. Nye åbnede sig og visnede, ja sådan gik det. I mange af blomsterstandene havde jeg fjernet yngleknopperne. Kloner med store yngleknopper var lette at rense for yngleknopper, men kloner med små yngleknopper blev ved med at sætte nye yngleknopper i et væk – jeg kunne ikke overkomme at holde dem fri.
Siberian er en klon der er kendt for at kunne sætte frø, men dens blomster visnede også i min have. Måske var det bare et dårligt år for hvidløgsblomster.
Hvidløg er dagslængdefølsom, som det også kendes fra almindelige løg. Så vidt jeg ved er alle hvidløgsfrø kommet til verden længere mod syd, hvor sommernatten ikke er så kort som her. Kan det være en forklaring.
Skal jeg prøve igen i år? Jeg er ikke sikker. Hvis man tager frø af hvidløg i nogle få generationer får man en stamme, der dels lettere sætter frø, dels lettere spirer fra frø. Måske skal jeg blot lurepasse til jeg en dag bliver tilbudt nogle frøhvidløg?
Jeg håber nogle blandt læserne bliver opmuntret til at forsøge at høste frø af hvidløg.
En stor tak til jer fra udlandet, der har kontaktet mig med råd og erfaring.
I den nye bog om hvidløg er der også et afsnit om at høste frø af hvidløg: The complete book of garlic, af Ted Jordan Meredith, Timber Press 2008.
Hvordan skal jeg så eksperimentere med hvidløg i år? -Joo, jeg har jo hvidløg i fryseren, og i efteråret sat de første fed. Nu skal jeg se om de vil gro. Vil de det, har jeg fed til en del år i fryseren, så jeg kan få en fornemmelse for hvor længe jeg kan gemme dem spiredygtige på frost.
februar 17, 2009 at 16:36
Tillykke med omtalen i Haven – det var spændende at læse
februar 17, 2009 at 17:49
Tak skal du have, og velkommen her på bloggen. Skulle nogen ikke have set det, så kan man klikke på Johannes og besøge den spændende Idas have
februar 17, 2009 at 20:46
Hej Søren.
Normalt bliver jeg meget inspireret når noget indenfor grønsagsdyrkning bliver omtalt som vanskeligt. Dine hvidløgsfrø forekom mig dog at være for vanskelige. Men nu bliver jeg alligevel lidt tændt. Måske skulle jeg lade nogle enkelte løg stå. Hvor mange mon? Hvilken slags mon?
Tror du Sydfrankrig er langt nok sydpå for at kunne høste frø?
Hilsen fra Merete.
februar 17, 2009 at 23:03
Hvor mange mon? Ja, her er et punkt hvor jeg kan være faldet igennem. Jeg lod jo kun nogle af mine hvidløg blomstre – måske havde jeg ikke nok til at det ville lykkes for enkelte af dem.

Hvilken slags? Purple Stripe typerne er det sikreste valg, Marbled Purple Stripe typerne er også en mulighed (Estisk rød er af denne type, Siberian er en anden, som er kendt som frøproducent). Porcelains typerne har også produceret frø. Det er nok værd at satse på mange forskellige sorter, da hvidløg jo er kloner, så man får mere variation ind i frøene.
Sydpå? Sydfrankrig ligger omtrent lige så sydligt som det nordvestlige Tian Shan, Israel, Japan og Californien, de steder jeg kan huske at der er produceret hvidløgsfrø.
februar 18, 2009 at 22:04
Jeg har familie i sydvest Frankrig. Jeg vil se om jeg kan overtale dem til at lade nogle hvidløg blomstre. Merete.