Leopardstilk Amorphophallus konjac
Det skulle ikke ske, men nu skete det alligevel – leopardstilken blomstrede. Knolden har ligget tørt uden jord i et skab siden efteråret. For 3 uger siden kom knoppen i vækst, og så gik det hurtigt. I går sprang blomsten ud, og da jeg kom hjem fra arbejde måtte jeg øjeblikkeligt skære blomsten af og bære den ud i sneen. Den har en gennemtrængende lugt af råddent kød, for at tiltrække spyfluer, der skal bestøve den.
Det er imponerende, at en blomst kan vokse så stor fra en knold, der ikke har sat rødder endnu. Al næring og væske har været oplagret i knolden!
Knolden er stor. I Japan tilbereder de en delikatesse, konnyaku, af den. Det er en slags gele, der skulle være både sundt og med spændende konsistens. Denne gele bruges i øvrigt af fødevareindustrien. Den hedder E425 og må bl.a. bruges i bagværk.
Blomsten klippede jeg fra knolden, nu står den i sneen foran køkkenvinduet. Knolden tog jeg med ind i varmen. Stabben fra blomsterstængelen vil visne snart, og efter nogle måneder skyder et nyt stort palmelignende blad op. Det er for de smukke blade, at jeg dyrker leopardstilken.
Sidst jeg havde en blomstrende leopardstilk var i 2008.
februar 7, 2010 at 08:28
Uha, man bliver jo helt svimmel.
Jeg undrede mig lidt over at den helst ikke må blomstre, men det fik jeg så forklaring på senere i indlægget.
Sjovt billede med Leopardstilken som er parat til “at gå ud”.
Merete.
februar 7, 2010 at 18:55
Det kan være du skal have den i pleje næste gang den vil blomstre ?
Det er en oplevelse man nok ikke glemmer igen, på godt og ondt!
Knolden satte jeg op i sandalen, da den jo ellers vælter. Ja – “parat til at gå ud”
Det tænke jeg ikke på, jeg skulle bare have den til at stå stille mens jeg tog et par billeder.