DSCN4086
Tre flotte hvidløgsfletninger

Frøsamlernes hvidløgskonkurrence fandt sted i august. Heldigvis er nogle bloggere mere aktuelle end jeg er for tiden. ‘Vild med have’ leverede en dejlig post allerede dagen efter – jeg nød den! Nu skal du så få min version.

DSCN4083
Pointtavlen for største hvidløg – 1 point pr. gram

Hvidløgene kunne stille i fire klasser.

Største hvidløg blev vundet af et “DR Friland”, dyrket af Merete.

Hvideste hvidløg blev vundet af et “Grethes Supermarked” dyrket af Kirsten.

Mørkeste røde hvidløg blev vundet af et “Bodils Fransk Marked” dyrket af Søren.

Smukkeste hvidløgsranke var “Nettos Ekstrahvide” flettet af Ejvind og kæreste.

Vi konkurrerer med et glimt i øjet, og det er tydeligt, når det gælder farver og ranker. Da vægten var fremme blev der udvist stor omhu. Stænglerne blev nøje afmålt til 4 cm og kontrolleret, ligesom rødder blev klippet til 1 cm og børstet rene for jord med en gammel tandbørste. Det var ikke let at snyde her!

Hidtil har ‘Estisk Rød’ været eneste der for alvor kunne konkurrere på størrelse. I år kom en ny spiller på banen, “DR Friland”, og slog det nærmeste ‘Estisk Rød’ med 9 gram. De ligner hinanden så meget, at jeg mistænker, at det er samme klon. Det skal blive spændende at se i fremtiden, om “DR Friland” kan holde forspringet.

Den opmærksomme læser har allerede opdaget det – mit ‘Estisk Rød’ hvidløg står øverst på tavlen, men er det næst mindste hvidløg. Ja, faktisk har alle andre et større hvidløg end jeg (nogle stillede op med to hvidløg). Der er lang vej endnu fra 100 gram op til noget der kan vinde 😉 og så er det godt med et glimt i øjet.

DSCN4088
Hvidløgene skal smages

I år skulle vi også smage på hvidløgene. De udvalgte sorter blev ‘Estisk Rød’, ‘Red Toch’, “Aleksander Tjetanov”, “Nettos Ekstrahvide”, og så var der Meretes hjemmesyltede hvidløg. Til at rense munden mellem de forskellige sorter var der brød, olivenolie og persille. De rå hvidløg var skåret ud i tynde skiver, så man kunne snuppe en skive med en tandstikker.

Hvidløg smager forskelligt. Men så forskelligt kom alligevel bag på mig. Vi mennesker oplever også smagen meget forskelligt. Da vi ikke skrev vores smagsoplevelser ned, kan jeg ikke systematisere dem.

Dette er min sortering, fra mildt til stærkt.
“Nettos Ekstrahvide”> – Ekstremt mildt hvidløg – skuffende mildt.
‘Red Toch’ – Mildt og nøddeagtigt, fantastisk dybde i smagen – jeg hørte andre gyse, da de syntes det var meget stærkt
‘Estisk Rød’ – Dejligt stærkt og klart i smagen
“Aleksander Tjetanov” – Først stærkt, efterfulgt af en mild pause, inden det brændte igennem igen med en meget stærk, næsten tåretrækkende, krystalklar hvidløgssmag

Vi var vist heldige at få hele spændet med i hvidløgenes smag!
Personligt var jeg heldig at få et løg af ‘Red Toch’ med hjem.
Og til dem der gerne vil spise hvidløg, men er bange for at det bliver for stærkt, så er “Nettos Ekstrahvide” lige sagen. Det er dog ikke sikkert det samme hvidløg kan købes i Netto igen i år!

Stor tak til året værter, Merete og hendes mand.