Et af haveårets skæringspunkter har vi nok alle passeret denne week-end: Frost. Skønt luften i hovedhøjde ikke kom under 1C, så frøs Dahlia, yacon og oca. Det sker typisk her midt i oktober, efter en dag med høj himmel, i en vindstille nat. Den knastørre luft lader jordens strålevarme drøne ud i verdensaltet. Den afkøling rammer så alle de mest frostfølsomme planter.
Lyder det slemt? Det er det ikke. Det er en fin markering af årets gang. Både Dahlia og yacon er det fint at få frosset, for det minder mig om at grave dem op. Det var formentlig længe endnu, før frosten når ned i jorden. Men venter jeg med at grave dem op, så går jeg hen og glemmer det.
Andre planter tåler slet ikke frost i toppen. F.eks. skal pelargonier, citrongræs og bananplanten ind. Så må de hutle sig igennem vinteren i urtepotter. De blev plantet ind i urtepotter sidste week-end.
Bananplanten, som stod i køkkenhaven, havde jeg overvejet at overvintre ude under et tykt dække, men så vidt jeg kan forstå af gode råd på internettet, så har den ikke en reel chance for at komme igennem. Derfor kommer den ind i år. På billedet er den lige sat i potten, venter på mere genbrugspottemuld. Men måske prøver jeg udendørs overvintring næste år. Måske skal den bare have en kompostbunke og en pressening over sig?
Citrongræs, Cymbopogon citratus
Citrongræs har jeg nu dyrket i haven flere sæsoner, for så at tage den ind om vinteren. Det fungerer fint, og nogle af stænglerne bliver fint tykke. Resten kan så overvintre i en klump, deles til foråret og udplantes i køkkenhaven.
Nogle af citrongræssets stængler bliver tykke
oktober 17, 2011 at 21:50
Jamen, det er da helt nyt for mig at man bare planter citrongræsset ud i haven. Så er der det mindre at bugsere udenom i drivhuset.
oktober 23, 2011 at 19:14
Prøv det 🙂 Der er nok af planter i vores drivhuse i forvejen. Og det ender jo ofte med at være et forhindringløb, når man skal rundt i sit drivhus, med potter her og der. I mit tilfælde har det i grunden ikke hjulpet på pladsen i drivhuset, for der er flyttet andre ind, hvor citrongræsset stod. Men har man evnen til at være standhaftig, sååå…..
oktober 31, 2011 at 07:17
Jamen, det har du da ret i. Jeg er sikker på at det samme vil ske her. Drivhuset vil til enhver tid være fyldt til bristepunktet. Standhaftighed er ikke noget jeg praktiserer i forbindelse med min have.
oktober 31, 2011 at 16:34
Man burde være tinsoldat 🙂
november 2, 2011 at 20:29
Hej
— Når snakken nu er om overvintring,-har jeg en forespørgsel—er det muligt at få fat i aflæggere af de de gamle artiskokker :Serridslevgård og Herrgård.-Jeg bor på midtsjælland og har kolde vintre,- men også et drivhus til hjælp?
Skal iøvrigt forsøge med strandkål næste år-også en gammel kulturplante.
november 3, 2011 at 17:35
Herrgård kan planteskolen nok skaffe hjem, jeg har set den på min lokale planteskole. De ligner hinanden utroligt meget – jeg vil ikke påstå, at jeg kan se forskel.
De aflæggere jeg kan lave af Serridslevgaard har jeg allerede modtagere til. Men hvis du er heldig, så er der en anden der dyrker den, der læser med her, og vil tilbyde dig en aflægger.
Strandkål – det lyder dejligt. Jeg har kun prøvet én gang for mange år siden, men frøene spirede ikke. Mon ikke du får bedre held med dem!