Kombucha trækker med rosenmynte og korsknap
Nu er tiden kommet med mange sæsonvarer fra haven. Lige nu har jeg meget korsknap og rosenmynte. Hidtil har jeg kun brugt korsknap en sjælden gang til at sætte på hvidvin her i maj, rosenmynte til blandet urtete. Nu fik jeg lyst at blande dem og lade dem trække i kombucha, og det blev en dejlig forfriskende drik. Det er koldt udtræk i ca. 1 time. Det er bekvemt at bruge en stempelkande, men absolut ikke nødvendigt.
Kombucha eller tesvamp (Чайный гриб)
Min kombucha svamp har jeg fået i Sibirien, hvor den kaldes “Чайный гриб”. Det er vist det samme som en eddikemor. Når svampen fodres sker det med en stærk te, hvor i der opløses ca. 10% sukker. Når teen er afkølet hældes den over svampen. Der skal helst også være en god sjat af den gamle kombuchate i bunden af glasset. Nu står det tildækket af et klæde og gærer en uges tid, og så har man en dejlig læskende drik. Gærer den meget længere, så bliver det efterhånden til eddike.
I perioder lavet jeg en frisk portion hver uge, den holder fint i en flaske i køleskabet. Bliver jeg træt af drikken i en periode, så holder kulturen sig levende på køkkenbordet i månedsvis, hvis den ikke tørrer ud. I de år jeg har haft den har den overlevet flere perioder, hvor den blot stod og ventede på køkkenbordet. Nu var jeg nået til igen at holde en pause, men fik så ideen med at smagssætte den med havens friske urter.
Rosenmynte calamintha grandiflora
Rosenmynte har en fin behagelig aroma, men mangler måske noget bund. Det er en af de urter, der både er krydderurt og staude. Den lever i adskillige år, og selvsår moderat (let at fjerne)
Senere på sommeren kommer nogle yndige læbeblomster.
Almindelig korsknap, Glechoma hederacea
Korsknap har en noget skrap aroma, som er let at genkende, når først man har prøvet den. Denne er både ukrudt, krydderurt og lægeplante. I Tyskland er den elsket under navnet Gundermann. Før humle blev enerådende i øl var korsknap én af de urter man tilsatte øl for at krydre og forbedre holdbarheden. I min have vokser den overvældende, spreder sig med udløbere ind i køkkenhaven og etablerer sig endda i græsplænen. Virkelig en urt for den nemme have.
I vindueskarmen er den kendt i en broget variant som “Mølleren og hans kone”.
Min tidligere erfaring med korsknap er, at i hvidvin skal den kun trække en time. Trækker den til næste dag bliver resultatet meget anderledes og efter min mening ringe. Derfor trækker min kombucha også kun én time med urterne.
maj 11, 2012 at 20:06
Vil det sige at jeg kan tage et stykke af min eddikemor (som lige nu ligger i rødvin) hælde te på den og arbejde videre den vej?
Det er nogle fine planter du har stående bagved tekanden.
maj 12, 2012 at 08:22
Det tror jeg, og hæld lidt af eddiken med, ca 10% i forhold til te med sukker.
Planterne i baggrunden er aubergineplanter. De skal senere på friland, og jeg håber at høste frø af dem i år. Jeg har MANGE flere, der skal jo være rigeligt, når jeg prøver at lave en ny sort til brug på friland.
oktober 7, 2012 at 14:34
Kan denne Kombucha købes her i DK nogen steder?
oktober 7, 2012 at 16:43
På Alt om Kombucha http://www.kombucha.dk/ kan du finde folk der vil give den bort. Er du i nærheden af amager, så kan du hente en hos mig. Der er vist en stærk “vi deler selvfølgelig” kultur omkring kombucha. Vi kan jo alle miste vores egen en dag, og så er det godt, at man har delt den med andre, og kan få lidt tilbage igen.
oktober 8, 2012 at 05:19
Åhh… tusind tak, men nu bor jeg helt her over i “hvor-fanden-ligger-Herning”…..
Men måske jeg kan finde nogen der bor tættere på mig, via forum på http://www.kombucha.dk
Du skal have mange tak ;o)
november 11, 2012 at 18:25
[…] så plejer jeg at salte mine peberfrugter let, og sætte dem i køleskabet. I år prøvede jeg kombucha i stedet […]