I Rusland fermenteres gederamsblade til en dejlig velsmagende te. Det er en gammel tradition, og før kinesisk te blev til at betale, eksporterede Rusland store mængder russisk te til Vesteuropa. På russisk kaldes teen oftest Koporskij chai (Копорский чай) eller Ivan chai (иван-чай), men Ivan chai er også navnet på planten gederams, som man finder den i skoven. Bladene samles både før blomstring og under blomstring.
Gederams, Chamerion angustifolium
Gederams vokser ofte i store grupper i lysninger i skoven. Den er ganske almindelig i Danmark. Man kan høste så snart man kan genkende planterne, og man kan fortsætte under blomstringen, indtil der dannes frø. Man er ikke interesseret i at få frø og især deres fine fnug med i sin te. Holder man i stænglen under blomsterstanden, så kan den anden hånd i et snuptag trække ned langs stænglen, og høste alle de gode blade på et øjeblik.
De fermenterede blade før tørring
Bladene skal gennemgå en fermenteringsproces, for at få den gode smag frem. Blomsterne kan tørres, og blandes ind som dekoration.
Rusland er et stort land, og tilsvarende er der mange meninger om, hvordan man bedst fermenterer og tørrer sin te.
Jeg valgte at massere bladene til de saftede, pressede dem sammen i en frysepose, og lod dem gære 2 dage. Jeg bruger længere fermenteringstid, end jeg kan finde på russiske sider, da sommeren her hvor jeg bor er betydeligt koldere, end i det russiske fastlandsklima.
Derefter skærer jeg bladene ud i smalle strimler, og tørrer dem. Min bageovn kan tørre ved 40 grader, så den er ideel. Man må tørre som man nu bedst kan.
Når teen skal drikkes, så bruger jeg ca. dobbelt så meget, som år jeg laver sort kinesisk te. Til gengæld kan der hældes nyt kogende vand over bladende 2-3 gange, inden smagen forringes.
Smagen er dejlig, lidt som en mellemting mellem sort og grøn kinesisk te. Den er snarere beroligende, end opkvikkende, og det kan være dejligt.
december 2, 2017 at 16:57
Min Leopardstængel er nu på 6. år blevet 1.30 m høj og bladdiameter 140, den har endnu ikke tænkt sig at gå i hi, men vokser stadig, der har været mange små planter, det er jo dejligt
december 5, 2017 at 21:57
Så får du vel også blomster om vinteren?
Kan du klare blomsterduften?
maj 22, 2018 at 21:44
Hej Jeg har lavet Ivan Chai. det er nemt og har en behagelig smag. Men jeg lod fermenteringen foregå i køkkenet ved stuetemperatur.Kan smagen gøres stærkere ved at fermentere anderledes? -i øvrigt tak for den bornholmske figen jeg fik da jeg besøgte dig for nogle år siden.Jeg havde hvid yacoonroot med til dig og fik en af de røde med hjem. Men den er ikke så produktiv inde i landet som den hvide ..Måske pga min tunge lerjord.
Har du lavet en ny blog? jeg er nysgerrig efter at høre om dine peber og aubergine på friland.
mvh Nanna Balslev
maj 25, 2021 at 12:22
Lukker du posen mens bladene fermenteret? Hvor længe tørre du bladene i ovnen?
maj 25, 2021 at 13:22
Hej. Jeg har et par spørgsmål til hvordan du laver teen.
1. Når bladene er maseret og kommes i en frysepose, skal posen så lukkes?
2. skal man gøre noget i de dage hvor teen fermenterer?
3. Hvor længe tørrer du teen i ovnen. Kan den også bare tørres i f.eks. stuen?
Mvh Jeppe Larsen
maj 25, 2021 at 15:13
Hej Jeppe. Der er ikke noget skal, når man laver teen 🙂 Russerne har man forskellige måder at producere teen, og de stritter i alle retninger. Nogle sværger til at køre bladene gennem en kødhakker, det skulle gøre smagen mere intensiv. Men så præsenterer tebladene sig ikke så fint.
1. Jeg lukker fryseposen.
2. Jeg snuser dagligt, for det er på aromaen jeg ved at teen er klar til næste trin.
3. Teen skal blot tørres så tørt, at den ikke mugner i tedåsen. Om det sker i stuen eller i ovn er ikke så vigtigt. Men tørretiden må ikke blive så lang, at teen kan mugne før den er tør.
maj 26, 2021 at 09:08
Tak for de gode svar. Jeg vil kaste mig ud i det. Det kan kun gå galt 😉