Yacon Smallanthus sonchifolius eller Polymnia sonchifolia

Yacon er en latinamerikansk grønsag, beslægtet med Dahlia. Den dyrkes stort set som Danlia, og får de fleste år også nogle kønne små orange kurvblomster. I latinamerika dyrkes den til børnene, som er glade for den sprøde søde smag i yacon. Der er dog ikke meget næring i rødderne, da kulhydraterne er i klasse med det inulin som er i jordskokker. Jeg gætter på, at yacon er god føde for de sunde tarmbakterier, og kan være med til at opretholde en stor artsrigdom. Den har været let at indføre i husholdningen, da alle falder for smagen. Nogle af de udenlandske navne kan oversættes til jordpære og jordens vandmelon.

Da vinteren hidtil har være meget mild, lod jeg yaconplanterne stå i haven. I dag var solen fremme, så jeg besluttede at høste den første plante. Det var en overraskelse, hvor store rødderne var i år. Jeg tror ikke så meget det skyldes den sene høst, som at min nye har sandjord og let adgang til tang fra fjorden. Min erfaring med yacon på svær lerjord og den nuværende sandede jord er, at sandjord er langt bedre at dyrke yacon i. I lerjorden måtte jeg altid sikre mig, at der var riiiiiigeligt med kompost i jorden, så den dermed var løsnet. Det glemte jeg nogle år, år så fik jeg kun bitte små rødder på mine planter. I år må jeg erkende, at denne ene plante kan dække vores forbrug af yacon. Faktisk plejer jeg at høste, hvad der sidder tilbage ved stænglerne, fra én plante. Sorten hedder Morado, og jeg troede i mange år, at det betyder blot rød. Nu er jeg gjort opmærkson på, at det betyder mørklilla, hvilket også bedre beskriver knoldenes farve. Jeg prøvede for vældigt mange år siden også en af de lysebrune sorter, men den trivedes ikke i den hårde lerjord, som jeg dengang boede ved.

For mange år siden skrev jeg en artikel om yacon til Praktisk Økologi, den kan findes her på Havenyt.dk