Om navnet:
Det var skrubtudsen der ejede haven, for ham var jeg blot en ven af haven. Den boede her først! Var allerede fuldvoksen og fuldbefaren, da vi flyttede ind i haven i 1995. Nogle vil måske mene, at det er endnu et tegn på hvordan verden er af lave, men det var nu engang skrubtudsen der knokler dag ud og dag ind med at ordne de besøgende snegle. I år er den ikke vendt tilbage fra forårets besøg i vandhullet, og her i august er det vist tid at erklære skrubtudsen død. For os er haven fortsat skrubtudsens have, og vi håber på en arvtager dukker op en sommerdag. Drivhuset føles lidt tomt, når der ikke er to små brune øjne der følger min færden. Tak for de mange oplevelser du gav os!

Om indholdet:
Denne blog handler om haven og frøsamling. Jeg har valgt blog-stilen fordi den rummer det aktuelle og giver let adgang til tidligere poster. Her skriver jeg på dansk, men jeg prøver at skrive en engelsk parallel blog.

Billederne hentes fra min Flickr-konto. Klik på et billede du kan lide, og du får mulighed for at se de havebilleder jeg ikke når at bruge i min blog.

Om placeringen:
Haven ligger på øen amager, lidt udenfor København. Klimaforandringer kan skabe store forandringer her, da vi kun ligger én meter over havet. Heldigvis har myndighederne påbegyndt en forstærkning og udvidelse af digerne, så håber vi det er nok.
Jorden er tung og kalkrig lerjord. Om sommeren blev den i tørre perioder som beton, og slog sprækker, f.eks. på langs gennem hvidløgsrækkerne. Den er allerede blevet meget bedre takket være kompost, hestegødning og fodring af regnormene. Det store kalkindhold gør dog, at komposten omsættes meget hurtigt i jorden. Derfor bliver alt haveaffald i haven, til glæde for regnorme og snegle, og i sidste ende den vigtige skrubtudse.
Der er ca. 300m til koklapperne, det store naturområde på vestamager. Forår og efterår høres trækkende gæs og traners hyggelige lyde når de flyver over øen. Der blæser også meget pollen ind over haven derude fra. Pastinak og vild gulerod er der masser af, så det vil kræve omhyggelig isolation, hvis disse to fremmedbestøvere skal dyrkes til frø i min have.

Søren

Om forfatteren:
Den afslappede og eksperimenterende stil præget mit havearbejde, og jeg nyder når haven overrasker mig.
Efter lidt frøbytte på internettet er jeg blev jeg rigtig frøsamler i Frøsamlerne.
En rigtig frønørd. Det har også ført til nogle artikler i Praktisk Økologi