DSCN5764
Havregrynskager med mandler og hvidløg

Hvidløgssmåkager m.m. med havregryn

Ingredienser:
Grunddej
125 g smør
225 g rørsukker (eller andet sukker)
1 æg
1 spsk hvidvin (eller æblecider eller vand)
125 g sigtet speltmel (eller hvedemel)
½ tsk havsalt
½ tsk natron
½ tsk bagepulver
170 g grove havregryn

Fyld til ½ portion grunddej
100 g mandler
4 fed hvidløg, f.eks. ‘Estisk Rød’, ‘Persian Star’ eller en anden stærk sort

eller
mandler
tørrede tranebær

eller

Grunddej
Grunddejen røres ved først at røre smørret blødt og jævnt med rørsukker. Det tager noget tid, brug
f.eks. en håndmixer. Det skal føles som om sukkeret er ved at opløses.
Så tilsættes 1 æg, og lidt efter hvidvin. Rør grunddigt, og skift derefter fra piskeris til dejkroge.
Pulveriser havsalt i en morter. Sigt mel og bland med havsalt, natron og bagepulver. Bland med
resten af dejen. Nu bliver dejen hurtig ensartet, og de grove havregryn tilsættes. Bland hurtigt med
en grydeske, så havregrynene ikke bliver til mel.

Fyld
Nu kan fyldes tilsættes. Der er stor frihed. Betragt grunddejen som en mørtelblanding, der skal
binde fyldet sammen. Der kan tilsættes ganske lidt fyld, eller så meget, at småkagerne kun akkurat
hænger sammen. Fyldes skal nok være nogenlunde tørt og groft, så al slags nødder og tørret frugt
går fint ind som fyld. Revet citrusskal er også fint. Man kan også tilsætte en anelse krydderi, f.eks.
kardemomme eller fennikel, men pas at det ikke overdøver fyldets gode smag.

Bagning i ovn
Bages ved ca. 180 grader til de tager farve og bliver brune i kanten (ca. 12 minutter)
De kan sikkert også bages i en lukket grill.


Flattr this