Éngriflet Hvidtjørn (Crataegus monogyna)
Lige nu er der masser af hvidtjørnbær på overdrev, i hegn og krat. I år fik jeg lyst til at plukke nogle af dem. Jeg smagte på hver busk, da det er frøplanter og dermed forskellige. Jeg endte med kun at plukke éngriflet tjørn, og lade almindelig tjørn stå. De ligner hinanden meget, så nemmest er at smage på et bær inden man plukker fra en tjørn.
Da jeg kom hjem med dem fandt jeg en opskrift på ketchup baseret på hvidtjørn på Jonathan Wallaces blog Self-sufficient in Suburbia.
Da jeg altid lige skal prøve lidt andet end der står i opskriften, så endte jeg med at lave ketchup af: Hvidtjørn, kombucha, sukker, rødvinseddike, salt, hvidløg, peber, paprika, chili og esdragon.
Resultatet blev 4 glas ketchup. Smagen er fantastisk, hvis man altså kan lide ketchup. Det er første gang jeg har syltet hvidtjørn, og det bliver nok ikke sidste. Ja, med denne erfaring kunne jeg ikke drømme om at dyrke tomater til ketchup, for det er lettere at gå ud en dag og plukke, og bagefter ordne de små bær, end det er at forkultivere, vande, nippe, gøde og passe et tilsvarende antal tomatplanter.
Fremgangsmåden er simpel. Skyl og nip bærrene, dæk dem med halvt eddike, halvt vand (her brugte jeg kombucha og en lille smule eddike). Simrekog dem 30 minutter, og passer dem gennem en sigte. Kerner og stilkrester bliver i sigten, ud kommer en flot rød mos. Krydderierne tilsættes, og ketchuppen koges igennem, ingen den hældes på skoldede glas. Jeg vender straks glassene, så det varme indhold pasteuriserer låget.
oktober 7, 2012 at 12:12
Lækkert! Ikke alene fik jeg inspiration til køkkenet, men lærte også at det, der hedder “hawthorn” på engelsk altså er hvidtjørn og ikke havtorn, som jeg ellers ville have gættet. Havtorn hedder “common sea-buckthorn”, som jo så ikke er det vi på dansk kalder bukketorn… Nå, men uanset hvad de hedder, så vil jeg ud at plukke hvidtjørnbær! 🙂
oktober 8, 2012 at 06:25
Endelig noget at bruge tjørnebær til, det skal prøves. Tak 🙂
oktober 17, 2012 at 09:35
[…] berries were a feast for people too. Recently enlightened by a resident of The Toad’s Garden (https://skrubtudsen.wordpress.com/2012/10/06/hvidtjornketchup/), I set out the other day to pick haws, Crataegus monogyna or C. laevigata, with the aim of making […]
oktober 21, 2012 at 07:48
Det skal jeg da også forsøge!!
oktober 21, 2012 at 19:50
Tak for jeres kommentarer!
Hvis I prøver det, er jeg ret sikker på I vil holde af smagen. Vi er snart igennem det store glas, jeg har slet ikke lavet nok 🙂
Krydringen er nok vigtig. Esdagon smagen udvikler sig tydeligt, og da jeg elsker esdragon, så er det skønt.
september 7, 2020 at 12:10
Hej kan se det er en gammel tråd men prøver lige alligevel.
Når du har sigtet massen hældes den så sammen med vand og eddike eller kan den opbevares i glasset uden disse tilsætningsstoffer. Jeg vil gerne gemme tjørnebær til et helt år så de kan indtages så sune som muligt hele året. Smagen er ikke det vigtigste
september 7, 2020 at 18:44
Hej Jack.
Du skal ikke gemme dem i glas uden en form for syre, der kan holde pølseforgiftningsbakterier væk. Det kan blive livsfarligt.
Når du er ligeglad med smagen, så vil jeg foreslå, at du smører den sigtede tjørnebærmasse tyndt ud på bagepapir på bageplader, og tørrer det ved lav temperatur i ovnen ( gerne varmluft). Når det er knastørt kan du brække det i mindre stykker og gemme i glas.